Specialismen

Veel fysiotherapeuten specialiseren zich na de algemene opleiding fysiotherapie. Voor een aantal specialismen is het noodzakelijk gecertificeerd te zijn om die therapie te mogen toepassen. Ook het recht op vergoeding voor de patiënt door de ziektekostenverzekeraar is afhankelijk van die certificering (inschrijving in het BIG-register).

Bij de Fysiotherapeute bent u, naast de algemene fysiotherapeutische behandelingen, aan het juiste adres voor de volgende specialistische therapieën::

4xT therapie

4xT staat voor Testen, Tapen, Triggeren en Trainen. De basis van de 4xT methode stamt uit Japan en Korea. Het is een behandelmethode gebaseerd op een vernieuwde anatomische denkwijze.

Bindweefsel is als de draadstructuren van een citrusvrucht

Die ‘nieuwe’ anatomie gaat ervan uit dat alle structuren in ons lichaam met elkaar verbonden zijn door middel van bindweefsel, ook wel fascie genoemd. Bindweefsel is een rekbaar weefsel dat overal in het lichaam voorkomt en dat alle onderdelen van het lichaam bij elkaar houdt, zoals de cellen van uw huid, gewrichten, spieren en organen. Vergelijk het met de witte (draad)structuren van een citrusvrucht. Die houden partjes en schil ook bijeen tot één vrucht. Het bindweefsel heeft een steunende en verzorgende functie. Het beschermt de organen, verbindt de huid met de spieren en hecht spieren aan botten.

Bindweefsel kan een grote rol spelen bij lichamelijke klachten. Met de 4xT methode kan de Fysiotherapeute dat bindweefsel beïnvloeden waardoor o.a. het mechaniek van gewrichten verbetert. Hierdoor wordt er minder (tot geen) pijn meer ervaren en kunt u direct makkelijker bewegen!

Bij welke klachten?

 • Blessures
 • Ontstekingen of vochtophopingen
 • Houdingsproblemen
 • Overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog)
 • Hoofdpijn: neuro-reflectoire beïnvloeding

Aanpak

Testen: Dit wordt gedaan om te bepalen wat de bewegings(on)mogelijkheden. Zo kan het effect van de behandeling later gemeten worden. Tevens wordt de voorkeursrichting van het bindweefsel vastgesteld. Het lichaam geeft zelf aan voor welke richting het bindweefsel voorkeur heeft, omdat het lichaam bij het testen aanvoelt of er verbetering van de klacht optreedt als het bindweefsel in een bepaalde richting wordt bewogen door de fysiotherapeute.

Tapen: Met speciale massagetechniek wordt het bindweefsel ingestuurd in de voorkeursrichting. Daarna brengt de Fysiotherapeute een elastische tape aan die ondersteuning biedt, een stabiliserend effect heeft en zorgt voor verbetering van de voorkeurspositie van het bindweefsel. Het lichaam wordt weer in balans gebracht. De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel veel sneller kan verlopen.

Triggeren: Door de tape wordt de spanning en overgevoeligheid van de aangedane structuren verbeterd, evenals de verschuifbaarheid van het bindweefsel. De spieren worden als het ware wakker geschud.

Trainen: Tijdens de behandeling wordt er getraind binnen het pijnvrije traject. U krijgt ook oefeningen mee voor thuis of eventueel in de fitnessschool. Aangedane structuren worden optimaal en op een goede intensiteit belast, zodat herstel en versterking plaatsvindt en de pijn afneemt.

Resultaat

 • 99% van de patiënten ervaart direct een aanzienlijke vermindering van de pijn

Ik kwam bij De Fysiotherapeute met een kapot schouderkapsel. Ik kon mijn arm niet meer omhoog bewegen. Een operatie was mogelijk maar ik koos voor een behandeling door Vera. Ik kan inmiddels mijn arm weer compleet gebruiken! Dankzij de 4xT methode hoef ik niet geopereerd te worden. Ik vind Vera een vakkundige en lieve vrouw. Ik geef haar een 10 met een griffel.

— Ida Oppenhuis

Littekenbehandeling (ook wel scarmanagement)

Een litteken is niet anders dan aan elkaar gegroeid bindweefsels, niet alleen oppervlakkig, maar ook dieper in het lichaam. Bindweefsel kunt u zich voorstellen als de witte draadjes in een citrusvrucht, die partjes bijeenhoudt en de schil hecht aan het eetbare deel. Bindweefsel is als de draadstructuren van een citrusvrucht Het is een dunne, bleke, nagenoeg transparante en productieve matrix van draden, die het lichaam net onder de huid in zijn geheel bedekt, van top tot teen. Bindweefsel omhult praktisch elke structuur in uw lichaam, inclusief elke spiergroep, elke component van de spier, alle organen, klieren, zenuwen en bloedvaten. Onder het zichtbare litteken groeien verschillende weefsels in het lichaam kriskras aan elkaar. Soms zijn dat weefsels die eigenlijk helemaal niet aan elkaar horen vast te zitten. En dat veroorzaakt pijn en/of beperking in de beweging. Die bewegingsstoringen kunnen op hun beurt weer zorgen dat het lichaam anders gaat bewegen. En ook dat kan weer tot pijn elders leiden. Littekenbehandeling kan die pijn verhelpen

Klachtvoorbeelden:

 • in arm en schouder na borstoperatie
 • in rug na buikoperatie

Aanpak

Door masseren van een litteken worden de aan elkaar gegroeide weefsels opgerekt en ten opzichte van elkaar losgemaakt en gestrekt, ook dieper in het lichaam. Met taping wordt de juiste ligging van de weefsels ten opzichte van elkaar weer gestimuleerd. Daardoor bewegen en glijden die weefsels weer gemakkelijker langs elkaar. De beperking in de beweging neemt daardoor af en daarmee ook de pijn.

Resultaat

Deze is vaak verbluffend; dat een litteken zo’n beperking of pijn veroorzaken kan, realiseren weinig mensen zich. Ook oedeem- en huidtherapeuten zijn enthousiast over deze behandelmethode.

Bekkentherapie

Bekkenpijn wordt veelal veroorzaakt door asymmetrie in het bekken. Deze ontstaat door het onevenwichtig trekken van spieren aan het bekken, waardoor het uit balans raakt en op een gegeven moment kom vast te zitten. Het komt relatief veel voor tijdens en na een zwangerschap, maar ook voetballers kunnen er last van hebben (door met het ‘schietbeen’ vanuit de heup/liesspieren krachten op het schaambeen over te brengen). Het uit zich vaak in lage rugpijn, bilpijn, pijn aan het stuitje, de liezen of het schaambeen. Rug- en bekkenklachten hebben vaak invloed op elkaar.

Aanpak

De bekkentherapie volgens de methode van Cecile Röst verbetert de symmetrie en de stabiliteit van het bekken. Hierdoor komt het bekken opnieuw in balans en functioneert het weer op de juiste manier. Daardoor vermindert de pijn vermindert of verdwijnt zelfs. Zelf oefeningen doen is van groot belang om van de klachten af te komen.

Resultaat

Uit studies is gebleken dat 98% van de vrouwen met (pijn)klachten in de lage rug en/of bekken, pre- en postnataal, baat hebben bij deze therapie. Het percentage kunstverlossingen bleek bij vrouwen die in de zwangerschap behandeld waren zelfs lager dan gemiddeld in Nederland. Een paar behandelingen is meestal genoeg om de pijn sterk te verminderen en de dagelijkse activiteiten weer op een acceptabele manier te kunnen uitvoeren.

Triggerpointtherapie

Triggerpoint is de medische benaming voor pijnlijke 'spierknoopjes'. Zo’n spierknoop blijkt de meest voorkomende directe oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. De triggerpoints zitten vaak op een andere plek in het lichaam dan waar de pijn gevoeld wordt. Triggerpointtherapie verlicht deze pijn.

Klachten:

 • Rug
 • Hoofdpijn (o.a. spanningshoofdpijn, migraine, stijve kaakspieren)
 • Nek- en schouder (o.s. stijve nekspieren, pijn tussen de schouderbladen)

Aanpak

De behandeling bestaat uit specifieke druk, draai of mobilisatietechnieken. Die komen voort uit nieuw ontdekte neurologische huid-, spier- en peesreflexen. Door toepassen van deze technieken, ontspant de verkramping in de spier direct.

Resultaat

In de meeste gevallen geeft deze behandeling direct meer kracht, lenigheid en stabiliteit en minder pijn en stijfheid.

Rugbehandeling

Rugklachten zijn zeer divers. Ze hebben uiteenlopende oorzaken en variëren enorm van persoon tot persoon. De Fysiotherapeute stelt samen met u een behandelplan op dat volledig gericht is op uw persoonlijke situatie met voor u haalbare doelstelling. Dat behandelplan zal veelal bestaan uit triggerpointtherapie, bekkentherapie, 4xT therapie of OriGENE-rugtherapie.

De OriGENE-rugtherapie is een bijzondere vorm van kracht- en coördinatietraining en vindt plaats op een speciaal behandeltoestel, dat in Nederland werd ontwikkeld onder leiding van sportarts Frank Bertina. Tijdens de behandeling op het toestel wordt het onderlichaam gefixeerd. Benen en bekken bewegen dus niet mee. Op deze manier wordt alleen de strekbeweging van de rug getraind. Op een aantal manieren kan de belasting tijdens de behandeling bovendien worden aangepast door de fysiotherapeut aan de individuele mogelijkheden en beperkingen van de patiënt.

Het behandeltoestel staat in de praktijk Fysius in Leeuwarden. Ik werk veel samen met deze praktijk en kan u, als het nodig is, verwijzen.

Resultaat

Bij het merendeel van de patiënten, ook bij de chronische therapieresistente patiënten, heeft het OriGENE- behandelconcept een zeer gunstig resultaat. Hun rugklachten verdwijnen vaak voor een heel groot deel.